Vind de beste kozijnenspecialist in jouw regio!

Gratis & vrijblijvend

Kunststof kozijnen plaatsen

Kunststof kozijnen plaatsen is een klus die je heel zorgvuldig moet aanpakken. De montage heeft namelijk invloed op de isolatie en de inbraakveiligheid. Heb je hulp nodig bij het monteren van je nieuwe kozijn?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk prijsopgaven van maximaal 5 specialisten in je regio. Door de prijzen te vergelijken kies je zelf gemakkelijk voor de vakman met de beste prijs!

Je vindt op deze pagina meer informatie over het plaatsen van kunststof kozijnen. Je vindt hier onder andere een compleet stappenplan, waarmee jij zelf je nieuwe kozijn monteert. Heb je toch hulp nodig? Geen zorgen: je vindt hier ook informatie over de gemiddelde prijzen en je leest hoe je bespaart op de kostprijs.

Kunststof kozijnen prijzen inclusief plaatsen

Wat kost het om kunststof kozijnen te plaatsen? Als je standaard kunststof kozijnen laat monteren, liggen de kosten rond de €700,- tot €800,-. Deze prijs is inclusief materiaal- en montagekosten. Maar let op: de prijs voor het plaatsen van bewegende kunststof kozijnen, zoals val- of draaikiepramen, liggen hoger dan het installeren van vaste ramen.

Het is ook belangrijk om te weten dat de prijzen voor de montage verschillen, afhankelijk van de locatie. Het is vaak duurder om kunststof kozijnen te plaatsen op een eerste of tweede verdieping, dan op de begane grond.

Kunststof kozijnen plaatsen: prijzen

Soort kozijn Afmetingen Gemiddelde prijs*
Kunststof kozijn 1 m² €700,- tot €800,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs incl. btw, montage en HR++-glas. Exacte montagekosten weten? Vraag gratis offertes aan!

kunststof kozijn plaatsen

Kunststof kozijnen monteren: mogelijkheden

De montage van kunststof kozijnen wordt op verschillende manieren gedaan: met of zonder stelkozijn. Als je zelf twijfelt over de beste methode, dan is het slim om een kozijnspecialist in te schakelen. Hij geeft je een persoonlijk advies, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Hieronder lees je meer over het plaatsen van kozijnen met of zonder stelkozijn. Ben jij direct op zoek naar een kozijnspecialist om je hierover te adviseren? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Met stelkozijn

Een stelkozijn is een houten of kunststof frame in je gevel. Deze wordt er tegenwoordig vaak al aangebracht bij de bouw van je woning. Een stelkozijn maakt het een stuk gemakkelijker om een kozijn te plaatsen. Heb je op dit moment nog geen stelkozijn en laat je de kunststof kozijnen vervangen, dan kun je overwegen alsnog een stelkozijn aan te brengen.

Monteren mét stelkozijn heeft belangrijke voordelen:

 • De montage van het kozijn is gemakkelijker en sneller.
 • De kans op scheuren in de binnenmuur is veel kleiner.
 • De afdichting van het kozijn is beter.
 • Stelkozijnen zorgen voor een betere isolatie en een hogere veiligheid.

Zonder stelkozijn

Is er geen stelkozijn, dan wordt het kozijn verankerd in de buitenmuur. Natuurlijk is dit mogelijk, maar je moet wel onthouden dat het boren een stuk lomper is, waardoor de kans op beschadigingen groter is. Een voordeel van monteren zonder stelkozijn is weer dat de kosten een stuk lager liggen.

Kozijnen zonder stelkozijn noemen we ook wel ‘stompe kozijnen’. De meeste kozijnspecialisten zullen je aanraden om wel een stelkozijn te plaatsen, omdat dit een positief effect heeft op de levensduur.

Zelf kunststof kozijnen plaatsen of uitbesteden?

We raden je aan je kunststof kozijnen te laten plaatsen door een kozijnspecialist. Een vakman heeft namelijk een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat je verzekerd bent van een goede montage. Hierdoor profiteer je ook van een optimale isolatie en de hoogst mogelijke inbraakveiligheid.

Maar er zitten nog meer voordelen aan het inhuren van een vakman!

Veel kozijnspecialisten bieden namelijk ook een goede garantie aan op materiaal en montage. Zou je de kozijnen zelf monteren dan vervalt de garantie op het materiaal vaak ook. Het is dus slim om de garantiewaarden door te nemen voordat je zelf enthousiast aan de slag gaat. Tot slot bespaart het inschakelen van een vakman jou natuurlijk waardevolle tijd en energie die je aan leukere zaken kunt besteden.

Vakman inschakelen voor het plaatsen van je nieuwe kozijn?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken

Kunststof kozijnen zelf plaatsen: hoe moet dit?

Vind je het plaatsen van kunststof kozijnen een leuke uitdaging en ga je liever zelf aan de slag? Hieronder geven we je een compleet stappenplan, zodat je weet waar je moet beginnen. Je vindt hier een lijst met benodigdheden en krijgt bovendien handige tips.

Kom je er toch niet helemaal uit? Geen zorgen: een kozijnenspecialist in jouw regio helpt je graag met het monteren van de kozijnen. Vraag snel gratis offertes aan zodat je kunst kiezen voor de vakman met de scherpste prijs.

Wat heb ik nodig?

Als je zelf aan de slag gaat is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat je beschikt over de juiste materialen en dat deze van goede kwaliteit zijn: hiermee voorkom je daadwerkelijke beschadigingen aan de muur of aan het kozijn.

Je hebt nodig:

 • Een reciprozaag of gewone zaag
 • Een (scherp) mes
 • Een hamer, beitel en een koevoet
 • Tape
 • Een rolmaat
 • PUR-schuim en kit

kunsstof kozijn plaatsen

Stappenplan kunststof kozijnen monteren

Als je alle benodigdheden bij elkaar hebt is het tijd om je nieuwe kozijn te plaatsen. Zorg dat je alles alvast klaar hebt liggen, zodat je niet halverwege het monteren opeens op zoek moet naar een rolmaat. Bereid de klus voor door eventuele zonwering te verwijderen en de ruimte om het kozijn leeg te halen, zodat je alle ruimte hebt. Dek in huis een groot deel van de vloer af met een afdekzeil. We raden je aan om de grond onder het kozijn ook te beschermen met een grote houten plaat.

Stap 1. Oude kozijnen demonteren

De eerste stap is het demonteren van het oude kozijn. Verwijder eerst de bewegende delen van het kozijn. Gebruik het mes om de kitrand weg te snijden en de beglazing te verwijderen. Zo voorkom je dat dit tijdens het demonteren kapotgaat.

Zaag eventuele stijlen in tweeën zodat je deze gemakkelijk kunt verwijderen. Zo verwijder je beetje bij beetje alle profielen, totdat je de buitenstijlen kunt verwijderen. Met een koevoet of bijl verwijder je uiteindelijk de stukken kozijn die tegen de muur aan zitten. Doe dit uiteraard zo voorzichtig mogelijk, zodat het metselwerk niet beschadigd raakt.

Stap 2. Alles nameten en voorbereiding

Nu maak je alles klaar voor het monteren van je nieuwe kunststof kozijn. Meet het kozijn nogmaals na, zodat je straks niet in de problemen komt.

Ook moet je de muur klaarmaken voor de montage. Als je stelkozijnen wilt plaatsen dan doe je dat eerst. Je plaatst de stelkozijnen in de spouw. Gebruik slagpluggen om deze goed te verankeren in de muur, maar je kan eventueel ook gewone schroeven met pluggen gebruiken. Het is belangrijk om de ruimte tussen de muur en het stelkozijn goed af te dichten met kit: dit voorkomt tocht en verbetert de isolatie.

Stap 3. Montage kunststof kozijn

De volgende stap is de montage van het kunststof kozijn. Dit gebeurt nog zonder de beglazing erin, zodat je het kozijn gemakkelijk vast kan zetten.

Je zet het kozijn zowel links als rechts op drie verschillende punten vast. Bij kozijnen breder dan 1,5 meter raden we je aan om ook de boven en onderkant nog eens vast te zetten in de muur of het stelkozijn. Met de pur maak je nu de binnenkant van het kozijn dicht. Vaak zit er nog ruimte tussen de binnen- en buitenkant van het raamkozijn, en het is wel belangrijk dat dit helemaal luchtdicht is. Laat de pur goed uitharden, zodat je deze recht kan afsnijden voor een mooiere afwerking.

Aan de buitenkant van het kozijn hoef je weinig nog af te werken: de buitenkant heb je als het goed is al gekit na het plaatsen van het stelkozijn. Aan de binnenkant plaats je een kantlat op de afgesneden pur.

Kunststof kozijn laten plaatsen door een vakman?

Vergelijk gratis offertes en vind een goedkope kozijnenspecialist bij jou in de buurt!

Stap 4. Plaatsen beglazing

Nu het kozijn gemonteerd is volgt het plaatsen van de beglazing. Je klikt het glas er vanuit de binnenzijde in.

Let op: zorg ervoor dat de glaszijde met de sticker aan de buitenkant wordt geplaatst. Dan weet je zeker dat de glasplaat correct in het kozijn zit.

Plaats eerst de steunblokjes in de sponning van het kozijn en til de glasplaat hier ook in. Doe dit het liefst met z’n tweeën, omdat de beglazing zwaar en toch ook heel kwetsbaar is. Plaats nu de glaslatten terug en kit de beglazing af.

Stap 5. Afstellen kozijnen

Tot slot volgt het afstellen van het kozijn. Dit zorgt ervoor dat de bewegende delen soepel openen en sluiten, en voorkomt dus slijtage. Neem hier goed de tijd voor, omdat het invloed heeft op de levensduur van de kozijnen.

Op het scharnier zit een stelschroef. Met behulp van een imbus 5 sleutel stel je deze af. Het is even oefenen en proberen, maar ga door totdat je zeker weet dat de kozijnen goed en soepel sluiten.

Montage kunststof kozijn: waarop letten?

Ga jij je kunststof kozijnen zelf plaatsen? Hieronder geven we je nog een paar laatste tips om tijdens de montage op te letten.

 • Luchtdicht: voor een goede isolatie is het belangrijk dat je kunststof kozijn helemaal luchtdicht is. Houd daar bij het monteren dus rekening mee: kit alles netjes af en gebruik pur om de binnenkant af te dichten.
 • Inmeten: voor je de kozijnen bestelt is het heel belangrijk om ze juist in te meten. Wil je voorkomen dat hier fouten gemaakt worden, laat ze dan inmeten door een vakman! Voor je het oude kozijn verwijdert raden we je aan om het nieuwe kozijn nogmaals na te meten. Je zult niet de eerste zijn die er na het verwijderen achter komt dat het nieuwe kozijn toch net niet past.
 • Zorg voor hulp: hoe groter het kozijn, hoe lastiger om deze zelf te installeren. Twee paar ogen zien altijd meer dan één en het is een stuk gemakkelijker om de zware beglazing met twee personen in het kozijn te tillen.

kunststof kozijnen plaatsten monteur

Kunststof kozijnen laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Zie je het niet zitten om zelf je kunststof kozijnen te plaatsen? Twijfel dan niet om de hulp van een vakman in te schakelen. Je kozijn is snel en vakkundig geplaatst en je profiteert van een uitstekende isolatie en een hoge inbraakveiligheid. Zoek je een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende specialisten in je regio. Kies zelf voor de kozijnexpert met het beste aanbod om tot wel 40% op de kosten te besparen: dat wil jij toch ook? De offerteaanvraag is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend, zodat je nergens aan vast zit.

Gratis offertes vergelijken